Test af Eltax Monitor PWR 1959

Henter data... 19 view(s)

Test af Eltax Monitor PWR 1959

Dansk Højttalertradition

Eltax har hjemme i det midtjyske, hvor mærket i sin tid havde en stor produktion i Aulum vest for Herning. Mærket har over årene lavet mange forskellige produkter, men er nok mest kendt for sine kabinethøjttalere. Blandt de mest ikoniske produkter er Eltax Monitor serien, hvor især Monitor III reolhøjttalerne er populære både som passive og aktive.

Eltax Monitor PWR 1959: Emballage og tilbehør

Hver Eltax Monitor PWR 1959 højttaler er pakket i sin egen kasse, hvor den er korrekt beskyttet og sikret af forskellige polystyrenplader. Når kassen er åbnet, ser kabinettet indpakket i et hvidt syntetisk stof. Den leveres med en akustisk stoframme.


Eltax Monitor PWR 1959: Præsentation

Design

Eltax Monitor PWR 1959 er den største højttaler fra den danske producent. Den drager fordel af et design, der vil appellere til fans af vintage hi-fi. Kabinetet er lavet af træfibre af høj densitet med stor tykkelse og adskillige interne forstærkninger for at begrænse resonanser. Den hviler på jorden på en hul base, der både bruges at hæve kabinettet og begrænse uønskede vibrationer. Eltax Monitor PWR 1959 højttalerkabinet bruger de æstetiske koder fra 70'erne højttalere, den er 90 cm høj og har en dybde på 38,5 cm og en bredde på 51,8 cm. Det tilrådes derfor at placere det i et relativt stort rum for ikke at overfyldte rummet.

Højttalerenhederne på Eltax Monitor PWR 1959 er skjult bag et stort akustisk gitterstof. En diskret rem er placeret på den nedre del af hver stoframme for at lette fjernelsen af dette frontdæksel, når brugeren ønsker at afsløre enhederne.

Eltax Monitor PWR 1959 er et trevejsdesign med fire relativt basale, men smart implementerede enheder. Det har integreret en meget stor basenhed med en diameter på 15 tommer. Dens membran er designet i cellulosefibre for at give højttaleren stivhed og lethed, hvilket garanterer en dynamisk og lydhør reproduktion. Den store diameter på denne membran sikrer forskydning af en stor luftmasse og resonerer meget lavt i frekvens. Denne højttaler er udstyret med basrefleks af en dobbelt cirkulær udluftning, der gør det muligt at udvide frekvensresponset op til 30 Hz.

Til gengivelse af høje frekvenser har Eltax Monitor PWR 1959-højttaleren to dome-diskanthøjttalere med en diameter på 1 tomme. Hver diskant på Eltax Monitor PWR 1959-højttaleren er placeret i et horn for at forstærke dets output mekanisk og optimere diskanten.


Endelig sidder en mellemtone med en diameter på 6 1/2 tommer i cellulose over de to diskanthøjttalere på Eltax Monitor PWR 1959-højttaleren. Denne placering skyldes ikke tilfældigheder, da den tillader optimere fasen og dermed drage fordel af en bedre opfattelse af de forskellige frekvenser.

Eltax Monitor PWR 1959 strækker sig over et frekvensområde fra 30 Hz til 22 kHz. Den har en enestående effekthåndteringskapacitet på 250 watt til en følsomhed på 96 dB og en nominel impedans på 8 ohm. På trods af denne høje følsomhed er den fortrinsvis forbundet med en hi-fi-forstærker med en god effektreserve til ideelt at animere sin store 15" basenhed.


Testen af Eltax Monitor PWR 1959

Til denne test af vintage Eltax Monitor PWR 1959-højttalere valgte vi at forbinde dem ved hjælp af Viard Audio Silver HD12 HP- højttalerkabler til Atoll IN200- forstærkeren , en transistormodel, der giver 2 × 200 W ved 8 ohm over en meget stor båndbredde. Vi har dem til anden test koblet til en Cayin CS-55A KT88 rørforstærker , mere beskeden i effekt, da den giver 2 × 40 watt i 8 ohm. Den anvendte kilde var et netværksdrev tilsluttet ved hjælp af RCA Norstone Jura RCA- kabler.

Lytteindtrykket

Vi begyndte at lytte til Eltax Monitor PWR 1959 højttalere med Atoll IN200 forstærkeren og Brothers In Arms albummet af Dire Straits. Den spektrale balance respekteres perfekt med fyldige og strukturerede mids samt en stor kapacitet til udforskning i bassen. Bassen er dynamisk, dyb og nyder godt af en flot gengivelse. Den dobbelte tweeter sikrer en god gengivelse af de originale instrumenter og bringer en smuk gennemsigtighed til scenen, som på dette album gavner både den akustiske og elektriske guitar.

På titlen Salvadore af Lana Del Rey er lydscenen gennemsigtig, luftig og i smuk skala. Rumliggørelsen mestres med en perfekt iscenesættelse af de forskellige lydplaner, der bidrager til den naturlige gengivelse. Hvert instrument eller detalje placeres således korrekt i rummet. Sangerens stemme er naturligvis legemliggjort midt på scenen og giver en dejlig følelse af nærhed.

Eltax Monitor PWR 1959 højttalere har en meget god tilpasningsevne til effektivt at gengive enhver musikstil. På klassisk musik med fortolkningerne af Anne-Sophie Mutter viser Eltax Monitor PWR 1959-højttaleren en smuk energi under orkestrets stigning i toner. Lyden gengives med gennemsigtighed, naturlighed og klarhed. Violinerne ledsager de forskellige kompositioner med en smuk flydende egenskab og er fri for enhver syre og hårdhed.

Eltax Monitor PWR 1959: Konlusion på test

Vintage æstetikken er perfekt vellykket og tilfører en retro luft til enhver hi-fi installation. Den 15" basenhed er det virkelige højdepunkt i denne højttaler, der tilbyder dyb bas, præcis og altid godt kontrolleret. Mellemtonen er rig, struktureret og sikrer en naturlig gengivelse af stemmerne. Den dobbelte horn-tweeter er bemærkelsesværdig præcis og giver stor klarhed og gennemsigtighed i lydbilledet.

PLUSSERNE

Vintage design

Dybden og styringen af bassen

Lydbilledets klarhed

Dynamikken

MINUS

Ikke magnetisk stoframme

Se detaljer og specifikationer her.

Comments
Smid en kommanter
Your email address will not be published